Greenfarm, een kijkje achter de schermen

Stallen

Het bedrijf bestaat uit 2 stallen van 22 x 70 meter die gebouwd zijn in 1996 en 2003. Daarnaast zijn er twee stallen aanwezig van 24 bij 105 meter met de bouwjaren 2005 en 2009. Alle stallen zijn uitgerust met putten, en lengteventilatie. Om de ammoniakemissie te beperken wordt er gebruik van gemaakt van mestbeluchting m.b.v. warmtewisselaars.

Foto van Automatische inpakker

Automatische inpakker

Meer informatie hierover kun je vinden op www.agrosupply.com. Door het toepassen van mestdroging wordt mest snel gedroogd waardoor er geen ammoniak vrijkomt. Een bijkomend voordeel is het verbeterde stalklimaat en het sterk reduceren van de CO2 uitstoot omdat er niet meer bijverwarmd hoeft te worden. In totaal worden er bij Greenfarm ongeveer 53.000 hennen en 5000 hanen gehuisvest.

Inrichting

De stallen zijn allemaal uitgerust met:

  • Bridomatspiraalvoedering voor de hennen.
  • Roxel pannen voor de hanen.
  • Plasson ronddrinkers.
  • Jansen legnesten.
  • Houten roosters.
  • In alle stallen zit automatische dierweging.
  • Alle stallen zijn uitgerust met een hotraco klimaatcomputer.
  • Twee stallen met vloerverwarming.

De eieren worden ingepakt met een ‘Prinzen’ automatische inpakker en daarna bewaard in de geconditioneerde eierbewaarruimte. De lege en de volle eiercontainers worden gescheiden van elkaar opgeslagen

Werkwijze

Hygiëne en kwaliteit zijn de kernwoorden die je overal tegen zult komen. Greenfarm produceert misschien niet de goedkoopste broedeieren maar wil wel uitblinken in kwaliteit. Daarom is er de laatste jaren fors geïnvesteerd in o.a. hanenvoersystemen, dierweging en vloerverwarming. Dit zijn zaken die niet zozeer het aantal broedeieren verhogen maar wel de kwaliteit ervan dmv hogere uitkomsten.
Er worden ook veel zaken geregistreerd om fouten te voorkomen en zaken snel terug te kunnen vinden in geval van een calamiteit.
Het hanenmanagement heeft de laatste jaren een centrale plaats gekregen bij Greenfarm. Wekelijks worden er enkele uren besteed aan het wegen en selecteren van de hanen om zo alleen maar de beste hanen in de stal te hebben en te houden.

Resultaten

Foto van de kippenfarmResultaten kun je niet garanderen of kopen. Maar je kunt er wel hard aan werken om de kans dat het goed gaat zo groot mogelijk te maken. En dat is precies wat er de laatste jaren gebeurd is.
De laatste paar rondes hebben er altijd ross dieren bij Greenfarm gezeten. Het aantal bevruchte broedeieren dat een hen tot en met 60 weken leeftijd produceert is een belangrijk kengetal omdat daar zowel het aantal broedeieren als de bevruchting in tot uiting komt. Gemiddeld zaten we de laatste 4 afgesloten koppels op 141 bevruchte broedeieren. Maar het ene koppels is het andere niet en soms gaan er wel eens dingen mis zodat we ook een koppel hebben gehad dat maar aan 133 bevruchte eieren kwam. Maar bij zo’n “ramp” koppel is het dan weer de uitdaging om de schade te beperken, van je fouten te leren en de ronde erna weer te proberen om het succeskoppel van 146 bevruchte broedeieren te overtreffen. Om de resultaten te verhogen zijn we continu op zoek naar verbeteringen. Daarom hebben we het afgelopen jaar het aantal hanenvoerlijnen uitgebreid en de strooiselkwaliteit verbetert d.m.v. mestbeluchting.

Dit is de werkwijze die er bij Greenfarm gehanteerd wordt: goed je best doen en fouten maken mag, mits je ervan leert!

Interessant? Lees dan ook dit artikel: ‘Meteen veel vrijheid gekregen!‘.

greenfarm-Hoogeloon2


GreenFarm Hoogeloon
Familie Beerens

Laatste berichten: